Kajian Dari 22 Orang Pakar Buktikan Makan Daging Yang Sudah Diproses Boleh Sebabkan Terjadinya Punca Kanser

Kongsikan Cerita

Sudah pasti ramai yang tidak menyangka dengan kisah ini yang sebenarnya memakan daging yang sudah diproses boleh meningkatkan risiko kanser usus.

Kenapa boleh jadi begitu? daging adalah makanan harian hampir 80% penduduk dunia, jika begitu bagaimana untuk makan daging dengan selamat?

Perkara ini telah dikupas oleh pihak Root of Science yang terdiri daripada doktor-doktor berpengalaman, jom kita baca kupasan lanjut mengenai perkara ini.

22 pakar daripada 10 negara telah menganalisisa lebih daripada 800 kajian untuk sampai kepada satu kesimpulan, mereka mendapati pengambilan 50gram daging yang diproses setiap hari meningkatkan risiko kanser usus sebanyak 17%. 50mg daging terproses ini sama seperti 1 ketul ‘hotdog’.

Untuk daging merah pula seperti daging lembu, ia mempunyai kebarangkalian untuk meningkatkan risiko terkena kanser usus, pancreas dan juga prostate.

Proses yang terlibat dalam penghasilan daging proses adalah penambahan garam, pengawetan, penapaian dan juga pengasapan(smoking)

Pada tahun 2015, International Agency for Research on Cancer(IARC), telah mengesahkan bahawa DAGING TERPROSES merupakan salah satu penyebab kepada kanser.

IARC merupakan salah satu gabungan kumpulan pakar dan salah satu kerja mereka adalah untuk melihat penyebab-penyebab kepada kanser daripada kajian yang sedia ada.

Apakah itu daging merah dan daging yang terproses?

Daging ‘merah’ adalah daging yang berwarna merah sebelum dimasak. Ianya jelas menggambarkan daging lembu, kambing termasuk daging babi

Daging ‘terproses’ adalah daging merah yang telah menjalani pemprosesan seperti penambahan garam, pengawetan, penapaian dan juga pengasapan(smoking)

Kedua-dua jenis daging ini adalah berbeza dengan daging putih seperti ayam dan ikan yang dimana kedua-duanya tidak meningkatkan risiko kanser

Kajian setakat ini

Kini terdapat banyak kajian yang mengatakan kanser usus kerap berlaku pada mereka yang mengambil daging terproses. Bukan itu sahaja, ia juga ada dikaitkan dengan kanser perut dan juga pankreas tetapi ia masih dalam siasatan lagi.

Kajian dan penyelidikan pada tahun 2011 merupakan kajian yang tepat dalam menunjukkan daging terproses adalah penyebab kepada kanser. Dimana satu kumpulan penyelidik daripada organisasi World Cancer Reasearch Fund(WCRF) telah menggabungkan lebih 800 kajian supaya mereka dapat melihat gambaran secara keseluruhan tentang kaitan diantara daging terproses dengan kanser.

Kajian tersebut mendapati mereka yang selalu makan daging terproses 17% berisiko untuk mengalami kanser usus berbanding dengan mereka yang mengambil sedikit sahaja.

Bagaimana daging terproses dan daging merah boleh menyebabkan kanser?

Saintis masih lagi sedang mencari punca bagaimana daging merah dan daging terproses menjadi penyebab kepada kanser.

Tetapi ia masih disebabkan bahan kimia yang terdapat di dalam daging tersebut

Dalam daging merah, masalah itu bermula daripada bahan yang dinamakan sebagai haem iaitu salah satu pigmen merah di dalam sel darah merah(Haemoglobin). Kompaun haem ini diuraikan di saluran permakanan menjadi kompaun lain iaitu kompaun N-nitroso. Kompaun ini dikatakan merosakkan sel-sel yang menyelaputi dinding usus. Oleh itu, sel pada dinding usus perlu membahagi dengan lebih cepat untuk memperbaiki dinding yang rosak.

Pembahagian sel yang cepat inilah yang menyebabkan kesalahan ketika replikasi DNA yang menyebabkan sel kanser terhasil.

Bagi daging terproses pula, ia mengandungi bahan pengawet seperti kompaun nitrate dan menyebabkan penghasilan lebih banyak N-nitroso kompaun di dalam saluran permakanan.
Memasak daging pada suhu yang tinggi seperti memanggang juga boleh menyebabkan terhasilnya kompaun lain yang boleh menyebabkan kanser.

Apakah maksud kepada keputusan IARC yang mengatakan daging terproses adalah punca kepada kanser?

Apa pun mekanisma penyebab kepada kanser, IARC telah menemukan bahawa daging terproses merupakan PENYEBAB KANSER.

Apabila IARC melihat kepada bukti dan kajian, mereka akan meletakkan bahan-bahan tersebut ke dalam beberapa kumpulan seperti dalam gambar dibawah.

Daging terproses telah diklasifikasikan pada kumpulan 1(group 1) sebagai PENYEBAB kepada kanser iaitu satu kumpulan penyebab kanser yang sama seperti merokok dan juga meminum alkohol. Mungkin ini berbunyi seperti sesuatu yang sangat merisaukan.

Tetapi perlu diingatkan bahawa klasfikasi tersebut menunjukkan keyakinan IARC terhadap penyebab kanser tersebut bukan berapa banyak peratusan manusia yang boleh terkena kanser disebabkan makan daging terproses.

Mungkin perumpamaan yang diberi oleh professor ini dapat membantu kita memahami perkara tersebut:

As Professor Phillips explains, “IARC does ‘hazard identification’, not ‘risk assessment’.
“That sounds quite technical, but what it means is that IARC isn’t in the business of telling us how potent something is in causing cancer – only whether it does so or not”, he says.
To take an analogy, think of banana skins. They definitely can cause accidents, explains Phillips, but in practice this doesn’t happen very often (unless you work in a banana factory). And the sort of harm you can come to from slipping on a banana skin isn’t generally as severe as, say, being in a car accident.
But under a hazard identification system like IARC’s, ‘banana skins’ and ‘cars’ would come under the same category – they both definitely do cause accidents.

Kita boleh cuba memahaminya dengan melihat perbezaan diantara orang merokok dan mengambil daging terproses seperti dalam gambar dibawah.

Kongsikan Cerita